GREEN BUSINESS INDEX (GBI) – BAROMETRUL RESPONSABILITATII FATA DE MEDIU A COMPANIILOR DIN ROMANIA


Calendarul Green Business Index (GBI)

15 Martie – 31 Octombrie: Inregistrarea gratuita a companiilor, completarea chestionarelor si utilizarea aplicatiilor

1 Noiembrie – 31 Decembrie: Evaluarea companiilor respondente si generarea raportului final de pozitionare si evaluare pentru fiecare companie participanta

1 Noiembrie – 31 Decembrie: Redactarea Raportului GBI

Gala GBI, cel mai important eveniment national pentru recunoasterea meritelor companiilor in protectia mediului

*Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica calendarul GBI in functie de solicitarile majoritatii companiilor participante, solicitarile partenerilor de proiect si alte motive determinante pentru buna functionare a proiectului.

**Serviciile GBI sunt disponibile companiilor si in afara perioadei de inscriere, cu deosebirea ca firmele care se inscriu in afara perioadei mentionate nu vor fi eligibile pentru participarea la competitia Green Business Index, indiferent de punctajele obtinute, sau vor fi eligibile utilizand doar punctele acumulate pana la incheierea competitiei pentru editia curenta.

Green Business Index este un instrument de evaluare si incurajare a performantelor de mediu din sectorul de afaceri romanesc. Structura chestionarelor GBI si a celorlalte instrumente si aplicatii, sistemul de punctaj si evaluarea sunt realizate de o echipa de experti cu reputatie si experienta in domeniu.

GBI ofera companiilor din Romania prin platforma online www.gbindex.ro 5 instrumente pentru evaluarea si raportarea performantelor de mediu, astfel:

  • Aplicatia pentru Evaluarea Performantelor de Mediu – este principalul serviciu oferit de GBI si se realizeaza prin intermediul unui instrument de diagnostic si raportare online alcatuit din 7 chestionare: dezvoltare sustenabila, utilizarea resurselor, impact asupra mediului, managementul deseurilor, cladiri verzi, achizitii verzi si transport sustenabil.
  • Calculatorul de Emisii de Gaze cu Efect de Sera (denumit si Calculatorul Amprentei de Carbon) – estimeaza emisiile totale de gaze cu efect de sera pentru Categoriile de Emisii 1 (emisiile directe ale companiei sau organizatiei), 2 (emisiile indirecte din achizitia si utilizarea energiei electrice si termice) si 3 (emisiile indirecte din activitati care nu sunt in controlul direct al companiei).
  • Aplicatia pentru Evaluarea Circularitatii – calculeaza indicatorii privind gradul de adaptare a companiei la principiile economiei circulare.
  • Ghid pentru Evaluarea si Raportarea Performantelor de Mediu – ofera indrumari practice companiilor care vor sa isi evalueze gradul de sustenabilitate, fiind construit ca un instrument ajutator pentru platforma online de evaluare a sustenabilitatii companiilor, Green Business Index.
  • Tutoriale video – ghiduri practice, pas-cu-pas, pentru evaluarea performantei de mediu, a circularitatii si pentru calculul amprentei de carbon.
  • Cursuri si seminarii online – rezervate companiilor inscrise in Green Business Index, si care ofera acces la cursuri si seminarii online pe teme de sustenabilitate, imbunatatirea performantelor de mediu, promovarea sustenabilitatii pe lantul de furnizori etc.

Evaluarea GBI este anuala si concluziile se refera strict la perioada analizata. Perioada analizata de editia curenta a GBI, denumita si „an de raportare” se refera la datele si informatiile privind responsabilitatea fata de mediu a companiilor in anul calendaristic anterior (de ex. in GBI 2018 se introduc date din anul calendaristic sau, dupa caz, anul fiscal 2017). Evaluarea se realizeaza in baza raspunderii exclusive a companiilor participante pentru datele si informatiile furnizate prin utilizarea instrumentelor de pe platforma online a GBI, organizatorii (AGR si Partenerii) neputand fi trasi la raspundere pentru calitatea datelor furnizate de companiile participante si nici pentru situatiile in care acestea introduc in platforma online date si informatii care fac referire la alte perioade decat anul de raportare.

Evaluarea performantei de mediu se realizeaza diferentiat pe 4 sectoare de activitate: productie/industrie, servicii/comert, constructii, si transporturi/logistica, cele 7 chestionare fiind personalizate pentru fiecare din aceste sectoare. Respondentul este directionat automat catre setul de chestionare specific sectorului din care face parte, pe baza codului CAEN introdus in formularul de inregistrare.

In momentul inregistrarii, companiile vor introduce codul CAEN (format din 4 cifre) asociat activitatii principale a companiei. Nu este permisa participarea aceleiasi companii la campanie utilizand doua coduri CAEN diferite si/sau doua conturi de utilizator diferite.

De asemenea, la aceasta editie a proiectului GBI nu participa organizatii reprezentante ale sectorului public, companii de consultanta si audit de mediu, respectiv companii sau organizatii care au asociate activitatii principale unul din urmatoarele coduri CAEN: 8411, 8412, 8413, 8421, 8422, 8423, 8424, 8425, 8430, 8510, 8520, 8531, 8532, 8541, 8542, 8551, 8552, 8553, 8559, 8560, 9700, 9810, 9820, 9900. Cu toate acestea, companiile cu capital majoritar de stat, care au coduri CAEN eligibile, sunt incurajate sa participe la competitie.

Etapele programului Green Business Index

Inscrierea in GBI poate fi realizata doar online, pe website-ul www.gbindex.ro, in sectiunea „Cont nou”, introducand datele solicitate in formularul de inregistrare. Contul va fi creat dupa acceptarea “Termenilor si conditiilor” si completarea formularului de inregistrare. Va rugam sa cititi cu atentie Termenii si conditiile de participare inainte de a solicita crearea unui cont pentru compania Dvs. Dupa crearea contului, acesta poate fi accesat prin logare pe pagina de internet, la sectiunea “Contul meu”. Ulterior, reprezentantul companiei inregistrate poate incepe utilizarea instrumentelor si aplicatiilor GBI pentru care a primit acces.

Pentru evaluarea performantei de mediu, fiecare companie are libertatea sa aleaga unul sau mai multe chestionare, iar in cadrul fiecarui chestionar, poate oferi raspunsuri la oricate intrebari considera ca este relevant. Totusi, pentru participarea in topul GBI, este obligatorie introducerea de raspunsuri pentru minim un chestionar si a datelor pentru minim o categorie de surse de emisii in calculatorul amprentei de carbon.
Pentru participarea la topul general GBI, respondentul trebuie sa ofere documente justificative sau informatii doveditoare pentru raspunsurile alese la cel putin 30% din intrebarile din chestionarele GBI (pe fiecare baterie de chestionare), indiferent care sunt raspunsurile alese, ca si documente doveditoare pentru calculul emisiilor de gaze cu efect de sera. Documentele justificative nu sunt obligatorii in etapa de completare initiala a chestionarelor si calculatorului de amprenta de carbon, insa ele sunt obligatorii pentru validarea raspunsurilor, in etapa de evaluare. Companiile care, in baza punctajului acumulat dupa finalizarea etapei de completare, vor fi notificate sa furnizeze documentele justificative, sunt obligate sa le furnizeze la timp, in caz contrar fiind descalificate de la evaluarea pentru stabilirea topurilor GBI pentru editia curenta.

Respondentul poate decide sa completeze cu alta ocazie raspunsul adecvat, daca nu detine in acel moment informatiile necesare, sau poate selecta raspunsul, daca il cunoaste. Raspunsurile sunt salvate automat in platforma online.

Respondentul poate edita oricand raspunsurile selectate, in perioada dinainte de expirarea termenului limita de participare la GBI (31 Octombrie).

Respondentul poate decide sa finalizeze completarea chestionarelor oricand inainte de termenul limita de participare la GBI 2017 (31 Octombrie), prin intermediul butonului “Finalizeaza” din cadrul panoului de administrare. Dupa acest moment, respondentul are acces la vizualizarea raspunsurilor completate, editarea acestora fiind posibila doar prin cerere justificata (telefonica sau prin e-mail) catre echipa Green Business Index, insa dupa termenul de 31 Octombrie, accesul respondentului la editarea raspunsurilor sau completarea chestionarelor nu vor mai fi permise.

Daca pana la expirarea termenului limita de participare (31 Octombrie) respondentul nu a incheiat actiunea de completare a chestionarelor prin apasarea butonului “Finalizeaza”, sistemul va lua in considerare automat raspunsurile completate pana in acel moment si va activa automat butonul “Finalizeaza”. Cu toate acestea, daca anumite companii vor dori sa acceseze aplicatia si sa continue evaluarea dupa data limita, evaluarea pentru topurile GBI va lua in considerare doar situatia completarii pana la data limita de participare (31 Octombrie).

Dupa finalizarea etapei de completare, fiecare respondent va primi un raport preliminar continand informatii privind gradul de completare si principalii indicatori de performanta de mediu, pe baza raspunsurilor completate, un raport preliminar privind amprenta de carbon, si un raport preliminar privind evaluarea circularitatii. Rapoartele preliminare nu vor contine analiza indicatorilor de performanta principali in raport cu celelalte companii participante.

Respondentul are acces in fiecare moment al completarii la informatii legate de intrebarile necompletate si la procentul de completare a chestionarelor, insa nu va avea acces la raportul preliminar decat dupa activarea butonului “Finalizeaza”.

Asociatia Green Revolution, prin Managerul de Proiect, poate verifica in orice moment gradul de completare a unui domeniu de catre o companie respondenta.

Daca aveti nevoie de ajutor pe parcursul completarii chestionarelor sau a utilizarii instrumentelor oferite in cadrul platformei online GBI, va rugam sa ne contactati. Va rugam sa notati ca serviciile de “suport tehnic” nu includ activitati de consultanta de mediu, legala sau consultanta inginereasca legate de aspectele si indicatorii de performanta de mediu, ci exclusiv la suport tehnic pentru completarea chestionarelor si utilizarea aplicatiilor de pe platforma online.

Softul GBI genereaza automat rapoarte care contin informatiile legate de raspunsurile tuturor companiilor respondente la toate chestionarele si instrumentele GBI.

Va rugam sa retineti ca, in GBI, companiile pot participa si fara sa introduca in aplicatie documentele justificative, acestea urmand a fi solicitate la incheierea campaniei de catre Echipa GBI in functie de punctele acumulate de companii. Dupa incheierea campaniei (31 Octombrie), echipa GBI va solicita documente justificative doar pentru companiile care ar putea, in baza raspunsurilor date la chestionare, sa se situeze in topurile GBI, includerea si/sau pozitionarea in top urmand sa fie validata de catre echipa de experti tehnici, in baza documentelor justificative furnizate de companiile in cauza. Absenta documentelor justificative sau refuzul de a le furniza, in urma contactarii de catre echipa GBI, descalifica automat compania in cauza de la nominalizarea in topurile GBI, indiferent de punctele obtinute.

In etapa de evaluare detaliata, expertii GBI vor analiza rapoartele si chestionarele completate, examinand fiecare raspuns al fiecarei companii in parte si, daca este cazul, vor proceda la corectarea justificata a acestora (de ex. raspunsuri incomplete, contradictorii, false, in afara subiectului, nesustinute de documente justificative sau cu documente din care nu rezulta in mod clar validitatea raspunsului oferit sau selectat etc).

Pozitionarea in topul GBI, respectiv punctajele pe care companiile le acumuleaza pana la inchiderea campaniei (31 Octombrie) se pot schimba dupa evaluarea expertilor GBI.

In general, primele 5-8 companii la fiecare domeniu in parte sunt supuse unui control al documentelor justificative pentru raspunsurile acordate la intrebarile din chestionarele GBI si din aplicatiile de pe portal pentru care se solicita date si raspunsuri de la companiile participante.

Expertii GBI decid daca documentele justificative inaintate de companii sunt acceptabile, iar in caz contrar vor fi depunctate sau se vor solicita, in functie de timpul disponibil si gradul de claritate necesar, documente suplimentare.

In baza concluziilor rezultate din examinarea documentelor justificative, se pot modifica punctajele companiilor propuse spre depunctare de catre expertii GBI.

La finalul perioadei de evaluare se vor genera rapoartele finale pentru fiecare companie participanta. Incepand cu acest moment, toate companiile respondente vor avea acces la rapoartele finale, ce contin toate informatiile din rapoartele preliminare, la care se vor adauga informatii legate de punctajele obtinute in comparatie cu celelalte companii participante la proiect.

Rezultatele tuturor companiilor vor fi procesate statistic, fara a fi identificate companiile dupa numele lor, cu exceptia companiilor care intra in topurile GBI, care vor fi nominalizate in Raportul GBI impreuna cu pozitia ocupata.

Expertii interpreteaza rezultatele, le coroboreaza cu alte informatii relevante provenind din alte surse (starea de conformare cu legislatia interna, tendinte, probleme de mediu ale companiilor etc.) si prezinta concluziile catre Echipa de Proiect GBI a Asociatiei Green Revolution.

Echipa Green Revolution redacteaza Raportul GBI, in baza recomandarilor si interpretarilor expertilor GBI.

In cadrul Galei GBI vor fi premiate companiile care dovedesc cele mai inalte performante de mediu, luate in considerare ca puncte totale acumulate, pe sectoare si chestionare, cat si in circularitate si amprenta de carbon.

Promovarea modelelor de succes in ceea ce priveste performantele de mediu este unul din principalele obiective ale Green Business Index, de aceea premierea companiilor care dovedesc eforturi in acest sens este o prioritate pentru noi.

Completeaza chestionarele.

Poti accesa oricate domenii de evaluare doresti.

Evaluare

Evaluarea performantei de mediu este primul pas pentru un business responsabil.

Procedura de evaluare

Chestionarele GBI contin urmatoarele tipuri de intrebari:

  1. tip DA sau NU
  2. cu raspuns unic, selectat din mai multe variante de raspuns predefinite
  3. cu raspuns multiplu, din mai multe variante de raspuns predefinite
  4. cu raspuns liber, de tip numeric (atat in aplicatia pentru evaluarea performantelor de mediu cat mai ales in cea pentru evaluarea amprentei de carbon).
Rezultatele GBI sunt generate automat de aplicatia in care companiile completeaza chestionarele. Pe toata perioada de completare si evaluare a chestionarelor GBI, algoritmul de punctare ramane neschimbat.

Fiecare din cele 7 chestionare GBI este structurat pe domenii de analiza, fiecare domeniu de analiza avand o pondere in cadrul chestionarului, direct proportionala cu importanta acestuia in tematicile abordate in chestionare. Suma ponderilor domeniilor de analiza care alcatuiesc un chestionar este 100.

Fiecarei intrebari ii corespunde o pondere, direct proportionala cu importanta aspectului analizat in cadrul domeniului de analiza. Suma ponderilor tuturor intrebarilor in cadrul domeniului de analiza este de 100.

Raspunsurile sunt punctate de la 0 la 100, in care 0 este punctajul dat in cazul in care compania respondenta nu are niciun fel de preocupare sau actiune practica legata de aspectul de protectie a mediului abordat in intrebare, iar 100 se acorda cand se bifeaza varianta care implica cel mai mare efort de reducere a impactului asupra mediului.

Punctajele raspunsurilor se inmultesc cu ponderea intrebarii in cadrul domeniului de analiza, valoarea astfel obtinuta inmultindu-se mai departe cu ponderea domeniului de analiza in cadrul chestionarului. Prin insumarea acestor valori se obtine punctajul total pe fiecare chestionar.

Punctajul maxim pe care un respondent il poate obtine pentru fiecare chestionar este 100.

Punctajul general se obtine prin insumarea punctajelor totale obtinute la fiecare chestionar. Astfel, punctajul maxim general pe care o companie il poate obtine este de 700 de puncte.

Formule de calcul
PG = PC1 + PC2 + PC3 + PC4 + PC5 + PC6 + PC 7
PC1…7 = PR x PI x PD
unde:
PG = punctajul general
PC1…7 = punctajul pentru fiecare chestionar/domeniu de evaluare
PR = punctajul fiecarui raspuns (inainte de aplicarea ponderilor)
PI = ponderea intrebarii in cadrul domeniului de analiza
PD = ponderea domeniului de analiza in cadrul chestionarului.

Va rugam sa notati ca, pentru editia GBI curenta, companiile care utilizeaza calculatorul de emisii de gaze cu efect de sera si care demonstreaza existenta unor programe sau proiecte de reducere a acestor emisii, primesc pana la 100 de puncte suplimentare in competitie. De asemenea, companiile care, in evaluarea circularitatii, obtin peste 50 de puncte (din 100 posibile), vor beneficia de aceste puncte in alcatuirea topului GBI al editiei.

Asadar, valoarea maxima a punctelor ce pot fi obtinute in competitie este de 900 de puncte, din care 700 la aplicatia de evaluare a performantelor de mediu, 100 la calculatorul amprentei de carbon si 100 la evaluarea circularitatii.

Rezultatele participarii companiilor la GBI sunt generate automat de aplicatia online in care companiile participante completeaza chestionarul/chestionarele, in functie de raspunsurile furnizate de acestea. La finalizarea etapei de completare, companiile participante primesc un raport preliminar, continand informatii despre gradul de completare a chestionarelor si principalii indicatori de performanta, pe baza raspunsurilor completate.

Rezultatele preliminare ale fiecarei companii sunt examinate de expertii de mediu GBI. Astfel, se va proceda la depunctari justificate pentru raspunsuri care nu respecta termenii si conditiile de participare, sunt incomplete, sunt contradictorii, sunt false, sunt in afara subiectului sau nu sunt justificate corespunzator cu documente clare etc.

In cazul in care se constata ca informatiile solicitate in raspunsurile din chestionarele GBI nu sunt corespunzatoare criteriilor de examinare, expertii de mediu GBI pot scadea sau anula punctajele. De asemenea, expertii de mediu pot cere informatii suplimentare unde vor considera ca raspunsurile furnizate nu sunt suficient de clare si/sau relevante. La finalul verificarii rezultatelor companiilor participante de catre expertii GBI si in urma aplicarii recomandarilor acestora de a aplica eventuale depunctari, punctajele acordate initial companiilor participante pot suferi modificari.

Ulterior, are loc centralizarea punctajelor companiilor participante si evaluarea acestora de catre echipa de experti. In urma procesului de evaluare, pentru fiecare companie participanta se vor genera rapoartele finale, ce vor cuprinde, pe langa informatiile cuprinse in rapoartele preliminare, punctajele finale si informatiile de pozitionare a companiei in raport cu celelalte companii din sector.

Dupa operarea modificarilor necesare asupra punctajelor acordate initial companiilor, se va proceda la alcatuirea topului Green Business Index, atat pe ansamblu, cat si pe fiecare chestionar si sector de activitate. In cazul in care se considera oportuna acordarea de premii pe anumite sectiuni ale chestionarelor GBI, de exemplu eficienta energetica sau amprenta de carbon, se vor alcatui topuri si pentru sectiunile sau aplicatiile respective.

Organizatorii pretind existenta unor documente justificative suficiente pentru companiile pozitionate pe primele locuri ale topurilor Green Business Index, in baza rezultatelor preliminare. Numarul de companii de la care se vor cere respectivele documente justificative va fi hotarat de Organizatori, in functie de numarul total de companii participante.

Pentru fiecare chestionar GBI exista o lista de documente justificative identificata de expertii GBI, ca de exemplu, si nelimitandu-se la: politica de mediu, certificatul de performanta energetica, registrul de evidenta a deseurilor etc., companiile evaluate obligandu-se sa livreze informatiile si documentele justificative solicitate de Organizatori in intervalul de timp indicat de acestia.

Controlul documentelor consta in coroborarea raspunsurilor furnizate de companii la intrebarile chestionarelor si aplicatiilor GBI cu documente care sa sustina veridicitatea si acuratetea informatiilor indicate prin raspunsurile alese. Astfel, fiecarei companii supusa controlului documentelor i se va solicita transmiterea documentelor justificative necesare in termen de 10 de zile calendaristice de la data trimiterii solicitarii.

Daca expertii de mediu care realizeaza controlul documentelor sesizeaza neconcordante intre raspunsurile companiilor participante si documentele justificative sau in cazurile in care nu se trimit la timp documentele justificative sau daca sunt transmise doar partial, se va proceda la depunctarea sau, dupa caz, descalificarea companiei in cauza din topul GBI, fara a afecta insa accesul companiei respective la instrumentele GBI din editia curenta.

De asemenea, Organizatorii pot contacta autoritatea de mediu competenta pentru a cerceta daca s-au primit sanctiuni legale de catre companiile participante in anul de raportare vizat de evaluarea GBI. In cazul in care se va descoperi faptul ca au fost aplicate, in anul de raportare, amenzi, suspendari sau anulari ale autorizatiilor de mediu si/sau gospodarirea apelor, ori alte acte administrative sau penale impotriva companiei in cauza, aceasta pierde in mod automat posibilitatea de a fi inscrisa in topul GBI, indiferent de punctajul obtinut, fara insa a-i fi afectat accesul la instrumentele GBI din editia curenta.

Elaborarea, completarea sau modificarea procedurii de evaluare revine exclusiv Organizatorilor. Aceasta nu este supusa nici unei cai de atac din partea companiilor participante. Companiile pot propune modificari sau imbunatatiri ale procedurii de evaluare dupa finalizarea proiectului GBI la care participa.

Topurile GBI este generat pe baza raspunsurilor furnizate de companii la chestionarele si aplicatiile GBI si coroborate cu documentele justificative relevante si satisfacatoare.

Organizatorii vor proceda la modificarea punctajelor companiilor propuse spre depunctare de catre expertii de mediu, in baza concluziilor rezultate din examinarea documentelor justificative.

Pentru fiecare chestionar si sector economic, si pe ansamblu, topurile GBI se vor genera in functie de nota finala cea mai mare obtinuta dupa controlul documentelor si verificarea facuta de experti.

Va rugam sa retineti in acelasi timp ca o companie participanta poate fi nominalizata la un singur top (un singur premiu) in cadrul topurilor GBI, cu exceptia premiilor speciale, anume la acel top unde obtine cea mai buna pozitionare. De asemenea, companiile din acelasi grup sau holding, chiar daca acesta este infiintat legal intr-o alta jurisdictie decat Romania (de ex. companiile FIAT si CHRYSLER), nu pot obtine mai mult de doua premii in cadrul aceleiasi editii GBI, indiferent de punctele obtinute, compania(iile) cea mai bine pozitionata in oricare top GBI urmand a fi premiata.

Rezultatele finale ale evaluarii GBI vor fi disponibile in raportul de evaluare gratuita, dupa generarea topurilor finale. Astfel, fiecare companie participanta isi va putea accesa raportul de evaluare gratuita a responsabilitatii de mediu printr-o simpla logare. Topurile GBI vor fi ulterior comunicate in cadrul Galei GBI, unde vor fi premiati castigatorii pentru fiecare chestionar in parte, sector economic, si pe ansamblu.