Asociatia Green Revolution a premiat pe 18 noiembrie cele mai responsabile companii fata de mediu in cadrul Galei anuale Green Business Index (GBI). Evenimentul s-a desfasurat la Hotel Hilton si s-a bucurat de participarea reprezentantilor celor mai importante companii din Romania, ca si a reprezentantilor principalelor Asociatii ale Oamenilor de Afaceri, ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Camerelor de Comert Bilaterale (AmCham, AHK, Econet).

Aflat la a cincea editie, Green Business Index reprezinta recunoasterea publica a eforturilor de responsabilizare fata de mediu a companiilor din Romania si reflecta gradul de deschidere a mediului de afaceri autohton fata de economia verde.

DHL Express Romania a fost desemnata cea mai responsabila companie fata de mediu in cadrul Galei Green Business Index, pentru ca a demonstrat, in cursul anului de raportare, ca si-a mobilizat resursele si si-a administrat afacerile astfel incat sa asigure prosperitatea si profitabilitatea pe termen lung, luand in calcul aspectele de mediu in activitatile sale curente.

Clasamentul general GBI 2015 este :

Locul 1: DHL International Romania SRL

Locul 2: HOCHLAND Romania SRL

Locul 3: DANONE Romania

Locul 4: GRUP SERVICII PETROLIERE SA

Locul 5: J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel

In urma evaluarii activitatii companiilor pe domeniile de raportare, cu relevanta majora pentru protectia mediului, castigatorii pe categorii, desemnati de Green Business Index, sunt:

Categorie Nume companie
Top 3 Regiunile Sud si Sud-Est GRUP SERVICII PETROLIERE SA
S.C. Electroarges S.A.
VRANCART S.A.
Top 3 Dezvoltare Sustenabilă OȚELINOX SA
KPMG Romania
SC GREENTECH SA
Top 3 Utilizarea Resurselor S.C. Preh Romania S.R.L.
GRAPHTEC DESIGN SRL
UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD
Top 3 Impactul asupra Mediului KPMG Romania
SIEMENS SRL
OȚELINOX SA
Top 3 Managementul deşeurilor PROCREDITBANK SA
KPMG Romania
UNITED ROMANIAN BREWERIES BEREPROD
Top 3 Clădiri şi Spaţii Verzi SIEMENS SRL
SIVECO Romania S.A
TAKATA Romania SRL Fabrica de centuri
Top 3 Achiziţii Verzi PROCREDITBANK SA
GRAPHTEC DESIGN SRL
SIEMENS SRL
Top 3 Transport Sustenabil KPMG Romania
SIVECO Romania S.A
Schaeffler Romania srl

 

« De cinci ani, monitorizam prin Green Businss Index initiativele „verzi” din sectorul de afaceri romanesc si realizam anual un top al companiilor aflate in diferite stadii de „inverzire” a afacerilor lor. Numarul mare de companii inscrise in Green Business Index in 2015, precum si rezultatele evaluarilor anuale dovedesc ca exista premise pentru dezvoltarea economica durabila si in tara noastra » a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Green Business Index este singurul instrument gratuit de evaluare a performantei de mediu conform ISO 14031, un mecanism de monitorizare a responsabilitatii fata de mediu a companiilor din Romania si un mijloc de asistenta si formare pentru imbunatatirea managementului mediului in sectorul de afaceri.

In editia din 2015, Green Business Index a oferit companiilor din Romania, prin platforma online www.gbindex.ro, 4 instrumente pentru evaluarea si raportarea performantelor de mediu aliniate la standardele si exigentele internationale:

 • Evaluarea performantelor de mediu, principalul serviciu oferit in cadrul proiectului, care se realizeaza prin intermediul unui instrument de diagnostic si raportare online alcatuit din 7 chestionare: dezvoltare sustenabila, utilizarea resurselor, impact asupra mediului, managementul deseurilor, cladiri verzi, achizitii verzi si transport sustenabil.
 • Calculatorul de emisii de gaze cu efect de sera (denumit si calculatorul amprentei de carbon) evalueaza emisiile totale de gaze cu efect de sera pentru categoriile de emisii 1 (emisiile directe ale companiei sau organizatiei), 2 (emisiile indirecte din achizitia si utilizarea energiei electrice si termice) si 3 (emisiile indirecte din activitati care nu sunt in controlul direct al companiei dar pot fi influentate de companie).
 • Ghidul pentru evaluarea si raportarea performantelor de mediu ofera indrumari practice companiilor care vor sa isi evalueze gradul de sustenabilitate, fiind construit ca un instrument ajutator pentru platforma online de evaluare a sustenabilitatii companiilor, Green Business Index.
 • Tutoriale video, ghiduri practice, pas cu pas, pentru utilizarea instrumentelor in cadrul platformei online Green Business Index.

Rezultate-cheie in Green Business Index 2015

Anul acesta, s-au inregistrat 260 de companii in GBI la cele doua instrumente de baza, insa credem ca interesul companiilor din Romania, deocamdata relativ redus, pentru evaluarea independenta a performantelor de mediu va creste in perioada urmatoare. Ceea ce este remarcabil in editia 2015 a Green Business Index este progresul destul de mare facut de o buna parte a companiilor participante in gestionarea unor aspecte particulare de mediu, care au adus beneficii pentru mediul inconjurator si au imbunatatit in acelasi timp competitivitatea companiilor.

Cateva rezultate cheie sunt:

 • 2% dintre companiile din industrie folosesc instrumente sau elemente de design ecologic pentru cel putin jumatate din produsele lor;
 • 34% dintre companiile participante au redus cu pana la 75% consumurile de apa fata de anul anterior, fara ca aceasta reducere sa fi fost rezultatul scaderii productiei sau activitatii;
 • 7% dintre participanti au redus consumurile energetice;
 • 40% au diminuat emisiile atmosferice fata de anul anterior, in general prin initiative voluntare;
 • 8% au redus cantitatile de deseuri generate la tona de produs sau pe angajat fata de anul anterior, si
 • 5% nu folosesc depozitarea finala ca solutie de management a deseurilor non-menajere.

Oportunitati substantiale sunt inca asteptate in domenii precum:

 • Eficienta energetica si reducerea amprentei de carbon – unde popularitatea sistemelor de management energetic, a auditorilor energetice si programelor de eficienta energetica este relativ redusa, chiar daca in crestere;
 • Cladirile verzi – unde 85.4% dintre companiile participante nu ocupa cladiri certificate din punct de vedere al sustenabilitatii;
 • Achizitiile verzi si promovarea sustenabilitatii in lantul de furnizori si parteneri de afaceri.

Companiile evaluate la editia 2015 a proiectului Green Business Index au furnizat informatii referitoare la perioada de raportare a anului 2014.

Raportul final Green Business Index 2015 poate fi descarcat de pe site-ul: www.gbinex.ro.

Green Business Index 2015 este un proiect initiat de Asociatia Green Reevolution, dezvoltat in parteneriat cu The Royal Norwegian Society for Development NORGES VEL si finantat de guvernul Norvegiei prin INNOVATION Norway, utilizand Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, in cadrul domeniului de finantare “Inovare in Industria Verde Romania”.