Asociatia Green Revolution a premiat ieri, 17 decembrie, cele mai responsabile companii fata de mediu in cadrul Galei Green Business Index (GBI). Evenimentul s-a desfasurat la hotel J.W. Marriot si s-a bucurat de participarea reprezentantilor mediului de afaceri din Romania, precum si autoritatilor publice.

Aflat la a patra editie, GBI reprezinta recunoasterea publica a eforturilor de responsabilizare fata de mediu a companiilor din Romania si reflecta gradul de deschidere a mediului de afaceri autohton fata de economia verde.

Sonae Sierra si Ursus Breweries au fost desemnate cele mai responsabile companii fata de mediu in cadrul Galei Green Business Index. Clasamentul general GBI 2013 este :

Industrie/productie: Locul I: Ursus Breweries Locul II: Preh Romania Locul III: Hochland Romania

Servicii/ comert: Locul I: Sonae Sierra Locul II:Grup Servicii Petroliere Locul III: DHL International
Romania.

In urma evaluarii activitatii companiilor pe domeniile de raportare cu relevanta majora pentru protectia mediului, castigatorii pe categorii, desemnati de Green Business Index, sunt :

Impactul asupra mediului:
Industrie/productie: Automobile Dacia
Servicii/comert:Grup Servicii Petroliere

Dezvoltare Durabila:
Industrie/prodcutie: Ursus Breweries
Servicii/comert: DHL International

Utilizarea Resurselor:
Industrie/productie: Ursus Breweries
Servicii/comert:DHL International Romania

Starea cladirilor:
Industrie/productie:Ursus Breweries
Servicii/comert: Sonae Sierra Managementul

Deseurilor:
Industrie/productie:Ursus Breweries
Servicii/comert: Grup Servicii Petroliere

Transport :
Industrie/productie:Hochland Romania
Servicii/comert: Procreditbank

Achizitii Verzi:
Industrie/productie:Mataplast
Servicii/Comert: Sonae Sierra

« De patru ani, monitorizam prin GBI initiativele „verzi” din sectorul de afaceri romanesc si realizam anual un top al companiilor aflate in diferite stadii de „inverzire” a afacerilor lor. Cresterea numarului decompanii inscrise in Green Business Index in 2013, precum si rezultatele evaluarilor anuale dovedesc ca, in ciuda stadiului incipient, exista premise pentru dezvoltarea economica durabila si in tara noastra, » a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Proiectul multianual Green Business Index (GBI) este singurul instrument gratuit de evaluare a responsabilitatii fata de mediu a companiilor din Romania conform standardelor ISO 14001 si ISO 14031, de monitorizarea initiativelor verzi din sectorul de afaceri romanesc si de asistenta si formare pentru îmbunatatirea performantei de mediu.

Statistici GBI 2013 Anul acesta, s-au inregistrat 350 de companii in GBI, insa esantionul de companii respondente ramane mic, raportat la numarul total al societatilor comerciale de la noi din tara, active la finele anului 2012. Au raspuns chestionarelor atat companii noi, cat si companii care au participat la editiile precedente ale GBI.
Companiile evaluate la editia 2013 a proiectului GBI au furnizat informatii referitoare la perioada de raportare a anului 2012.

Green Business Index, proiect multianual organizat de Asociatia Green Revolution este barometrul responsabilitatii fata de mediu a companiiilor din Romania.